Międzynarodowe Święto Pizzy, które wypada 9 lutego, to dobra okazja, aby dowiedzieć się, skąd pochodzi pizza i jak ją przygotować.
Narodziny pizzy datuje się na 1889 r. Wówczas nadworny piekarz przygotował placek w narodowych barwach z bazylią, mozzarellą i pomidorami dla królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej, która odwiedzała Neapol. Od imienia królowej nazwę wzięła pizza Margherita. I choć Włosi do dziś starają się używać do pizzy tylko trzech dodatków, my dodajemy do niej niemal wszystko. O tych rzeczach dowiedziały się dzisiaj dzieci z naszego przedszkola. Największą atrakcją było samodzielne przygotowanie własnej pizzy z przyniesionymi z domu ulubionymi dodatkami: serem, salami, pieczarkami, ogórkami, papryką, kiełbaską, a nawet koperkiem. Po upieczeniu pizzy dzieci z apetytem zajadały się własnoręcznie przygotowanym posiłkiem. To była smakowita przygoda. Podczas tych zajęć dzieci rozwijały zainteresowania kulinarne, dbały o czystość i bezpieczeństwo podczas pracy.
Renata Wachowiak